Înca din cele mai vechi timpuri ale existentei sale și până azi, omul a simtit nevoia să se exprime prin povesti. Practic, toata viata noastra este o poveste formată din zeci si sute de mici povestioare.
Povestile sunt importante pentru că reprezinta expresia cea mai pura si mai simpla a continuturilor psihice inconstiente. Povestile au o mare putere terapeutica în viata copiilor și îi pot influenta profund si pozitiv deoarece li se adreseaza acestora într-un limbaj simbolic si usor accesibil lor, vorbindu-le la nivelul imaginilor si sentimentelor.
Simplul fapt de a asculta o poveste este deja terapeutic; în plus, daca suntem receptivi, imaginile povestii lucreaza asupra noastra. Povestile ne vorbesc despre cine suntem, despre nevoile, sperantele si fricile noastre, însa ne pot ajuta și sa ne imaginam ce fel de persoane am dori sa devenim.
Iata ce spune povestea noastra de azi:
Copilul îşi privea bunicul scriind o scrisoare. La un moment dat, îl întrebă:
– Scrii o poveste care ni s-a întâmplat nouă? Sau e o poveste despre mine?
Bunicul se opri din scris, zâmbi şi-i spuse nepotului:
– E adevărat, scriu despre tine. Dar mai important decât cuvintele este creionul cu care scriu. Mi-ar plăcea să fii ca el, când vei fi mare.
Copilul privi creionul intrigat, fiindcă nu văzuse nimic special la el.
– Dar e la fel ca toate creioanele pe care le-am văzut în viaţa mea!
– Totul depinde de felul cum priveşti lucrurile. Există cinci lectii de viata pe care le putem învăta de la un creion și dacă reuşim să le integrăm, vom fi întotdeauna oameni care trăiesc în bună pace cu lumea.
Prima lectie: poţi să faci lucruri mari, dar să nu uiţi niciodată că există o Mână care ne conduce paşii. Pe această mână o numim Dumnezeu şi El ne conduce totdeauna conform dorinţei Lui.
A doua lectie: din când în când trebuie să mă opresc din scris şi să folosesc ascuţitoarea. Asta înseamnă un pic de suferinţă pentru creion, dar până la urmă va fi mai ascuţit. Deci, să ştii să suporţi unele dureri, pentru că ele te vor face mai bun.
A treia lectie: creionul ne dă voie să folosim guma pentru a şterge ce era greşit. Trebuie să înţelegi că a corecta un lucru nu înseamnă neapărat ceva rău, ceea ce este neapărat important, este să ne menţinem pe drumul drept.
A patra lectie: la creion nu este important lemnul sau forma lui exterioară, ci mina de grafit din interior. Tot aşa, îngrijeşte-te de ce se întâmplă înlăuntrul tău.
Şi, în sfârşit, a cincea lectie a creionului: lasă întotdeauna o urmă.
Tot aşa, să ştii că tot ce faci în viaţă va lăsa urme, astfel că e nevoie să fii conştient de urmările fiecărei fapte a ta.
* * *
Dacă ti-a plăcut povestea Lectii de viata de la un creion și vrei mai mult, găsești și alte povești întelepte aici. Ai liber să dai Like și Share cu generozitate. Multumesc! 🙂
Dacă ești pentru prima dată aici, te invit să citești și alte articole pe blog sau să descoperi ce pachet de coaching ti se potrivește, în pagina de produse și servicii. Ori, poate ești interesat de cursuri și/ sau de evenimente. Și, bineînteles, dacă vrei să fii la curent cu postările mele, te invit să te abonezi la newsletter.
[su_quote cite=”Fritz Perls”]Trăim într-o casă ai cărei pereti sunt oglinzi si credem că vedem în exterior.[/su_quote]