Ipoteza mea de bază este că evoluția nu a fost niciodată despre specii, ci întotdeauna despre conștiință.
Richard Barret
Fiecare ființă umană crește în stadii de dezvoltare psihologică, operează la niveluri de conștiință și ia decizii cu privire la modul în care își satisface nevoile, pe baza viziunii sale asupra lumii.
Așa cum putem marca locul în care ne aflăm în trecerea vieții noastre prin modelul celor șapte etape ale dezvoltării, la fel putem marca unde ne aflăm în orice moment, în timp, cu modelul celor șapte niveluri de conștiință.
În mod normal, nivelul de conștiință din care operăm va coincide cu stadiul de dezvoltare la care am ajuns. Cu toate acestea, dacă întâlnim o situație care declanșează una dintre convingerile noastre limitative de supraviețuire, siguranță sau securitate, vom coborî imediat la unul dintre primele trei niveluri de conștiință.
De exemplu, dacă am 36 de ani — în mijlocul etapei de individualizare a dezvoltării — și îmi pierd slujba și economiile, voi coborî imediat la nivelul de supraviețuire al conștiinței.
Cele șapte niveluri ale conștiinței personale, potrivit clasificării elaborate de Barret Academy (Academia pentru studierea Evoluției Valorilor Umane), sunt prezentate în tabelul următor.
Prima coloană denumește etapele dezvoltării psihologice. A doua coloană denumește nivelul de conștiință asociat cu stadiul dezvoltării psihologice. A treia coloană indică unele dintre valorile pozitive care se găsesc la fiecare nivel de conștiință, iar a patra coloană indică unele dintre valorile potențial limitative care apar la primele trei niveluri de conștiință – etapele dezvoltării ego-ului.
Primul nivel al conștiinței personale se referă la supraviețuire. Pentru a supraviețui, avem nevoie de aer curat, apă și alimente sănătoase pentru a ne menține corpul sănătos și în formă și trebuie să ne simțim în siguranță financiar. Modul în care te confrunți cu situațiile de supraviețuire ca adult depinde de condiționarea pe care ai primit-o când erai copil. Dacă ai avut dificultăți în a-ți satisface nevoile de supraviețuire – părinții tăi te ignorau când plângeai sau te simțeai abandonat – vei fi foarte precaut ca adult, și poți deveni un micro-manager pentru că simți că nu poți avea încredere în ceilalți oameni să aibă grijă de nevoile tale. Ori de câte ori ai ceva care se simte ca o provocare de supraviețuire, vor fi declanșate convingerile tale limitative bazate pe frică, din copilărie. Este posibil să devii anxios și supărat emoțional. Anxietatea ta va veni din credința limitativă că nu vei putea să-ți controlezi mediul pentru a-ți satisface nevoile. Dacă, pe de altă parte, nevoile tale au fost întotdeauna satisfăcute în copilărie, vei putea face față situațiilor de supraviețuire fără prea mult stres. În acest caz, indiferent de ce s-ar întâmpla, te vei simți încrezător că poți controla situația.
Al doilea nivel de conștiință personală se referă la siguranța relațională. Pentru a ne simți în siguranță, trebuie să ne simțim iubiți și protejați. Trebuie să simțim un sentiment de apartenență. Și aici modul în care te confrunți cu situațiile relaționale ca adult depinde de condiționarea pe care ai primit-o în copilărie. Dacă ai avut dificultăți în a-ți satisface nevoile de siguranță în timpul etapei de dezvoltare conformă, vei fi suspicios față de ceilalți ca adult. De asemenea, dacă nu te-ai simțit iubit, s-ar putea să pari nevoiaș emoțional sau să vrei cu orice preț să fii plăcut. Ori de câte ori simți că nu aparții sau nu te simți iubit și îngrijit ca adult — convingerile tale limitative bazate pe frica din copilărie vor fi declanșate și poți deveni anxios sau supărat emoțional. Pe de altă parte, dacă te-ai simțit iubit necondiționat în copilărie și te-ai simțit întotdeauna în siguranță și protejat, vei putea avea grijă de relația și de nevoile tale și mai târziu în viață.
Al treilea nivel de conștiință personală este despre a te simți în siguranță în comunitatea ta. Pentru a ne simți în siguranță, trebuie să ne simțim acceptați și respectați de semenii noștri și recunoscuți de cei care ocupă poziții de autoritate. Modul în care faci față provocărilor legate de stima de sine ca adult depinde de condiționarea pe care ai primit-o în adolescență. Dacă ai avut dificultăți în a-ți satisface nevoile de stimă de sine în timpul etapei de diferențiere a dezvoltării, vei avea lipsă de încredere ca adult. Ori de câte ori experimentezi ceva care se simte ca o provocare a stimei de sine – când nu te simți suficient de bine – convingerile tale limitative bazate pe frică, din anii adolescenței, vor fi declanșate și poți deveni anxios și supărat emoțional. Pe de altă parte, dacă ai fost recunoscut și apreciat pentru cine erai în adolescență – dacă te-ai simțit întotdeauna acceptat și ai avut o relație bună cu părinții, colegii și persoanele cu autoritate din viața ta, vei putea face față nevoilor legate de stima de sine, mai târziu în viață.
Al patrulea nivel al conștiinței umane este despre găsirea libertății și autonomiei personale. Vei dori să descoperi cine ești dincolo de programarea parentală și condiționarea culturală pe care le-ai primit în anii tăi de formare. În această etapă de dezvoltare, veți pune întrebări precum „Cine sunt eu?” și „Ce este important pentru mine?” Numai când vei găsi răspunsurile la aceste întrebări, îți vei descoperi adevăratul sine. Exprimarea completă a cine ești, fără teama de ceea ce ar putea spune sau crede alții – în special părinții tăi, colegii, soțul și figurile de autoritate din viața ta – îți oferă oportunitatea de a face alegeri care sunt mai în concordanță cu cine ești. Premiul care vine odată cu urmărirea acestei înțelegeri și conștiințe de sine este independența și capacitatea de a opera cu integritate.
Cel de-al cincilea nivel al conștiinței umane este despre găsirea sensului vieții tale – găsirea a ceea ce sufletul tău a venit pe lume să facă. La acest nivel de conștiință, întrebarea nu mai este „Cine sunt eu?”, ci „De ce sunt eu aici în acest trup?” și „Cum mă pot exprima pe deplin?”. Pentru cei care nu simt că au un anumit scop, aceasta poate fi o analiză descurajantă. Pentru alții, care sunt înzestrați cu un anumit talent, scopul va fi evident. Dacă nu ești sigur de scopul tău, concentrează-te pur și simplu pe ceea ce îți place să faci și fii atent la ceea ce este imediat în fața ta. Oricare ar fi, fă tot ce poți. Ca alternativă, urmărește-ți bucuria, dezvoltă-ți cele mai evidente talente și urmează-ți pasiunea.
Mulți oameni nu își descoperă scopul decât destul de târziu în viață. Cu toate astea, atunci când privesc înapoi, își dau seama că toate întârzierile și ocolișurile au avut un motiv – să-i pregătească pentru a putea oferi cadoul pe care s-au născut să-l ofere – pentru a-și exprima pe deplin adevărata natură. Când îți găsești scopul, s-ar putea să pară ceva mic sau s-ar putea simți ca ceva mare. Oricare și oricum ar fi, trebuie să recunoști că sufletul tău a ajuns să facă asta și, dacă urmezi îndemnurile sufletului tău, vei găsi un sentiment de sens și împlinire în viața ta. Viața ta va deveni o călătorie a sincronicității care se va desfășura constant în fața ta. Fii sigur că, atunci când îți dedici energia pentru scopul sufletului tău, se vor întâmpla tot felul de evenimente neașteptate pentru a te sprijini.
Concentrarea ta pe pasiune și scop poate însemna renunțarea la un mod de viață care îți aduce confort, stabilitate și certitudine. Poate însemna schimbarea locației, renunțarea la prieteni sau riscarea stabilității tale financiare. Pe scurt, se poate simți înfricoșător. Însă, nu este ceva ce trebuie evitat. Nu vei fi niciodată în largul tău – nu-ți vei găsi stabilitatea interioară – dacă nu-ți urmezi pasiunea. Dacă nu urmezi îndemnurile sufletului tău, îți vei petrece restul vieții simțindu-te neîmplinit, deprimat sau trăind cu regrete.
Al șaselea nivel al conștiinței umane este despre a face o diferență în lume – în familia ta, la locul tău de muncă, în comunitatea sau națiunea ta sau în societatea noastră globală. Dacă ești un lider care operează din acest nivel de conștiință, vei realiza că puterea ta de a-ți îndeplini scopul este puternic condiționată de capacitatea ta de a te conecta cu ceilalți și de a facilita munca celor care te susțin. Liderii iluminați înțeleg că prin alții – adepții lor – au un impact în lume. Cu cât te poți conecta și empatiza mai ușor cu ceilalți, cu atât îți va fi mai ușor să-ți împlinești destinul. Indiferent dacă ești sau nu un lider, a face diferența implică întotdeauna conectarea cu ceilalți în relații iubitoare, necondiționate.
Al șaptelea nivel al conștiinței umane se referă la serviciul dezinteresat față de o cauză sau un proiect care îți permite să-ți folosești darurile și talentele – muncă pentru care te-ai născut. Ajungi la acest nivel de conștiință atunci când a face o diferență devine un mod de viață – când te predai total sufletului tău. Acum ești pe deplin impregnat de scopul sufletului tău și trăiești viața unei personalități pline de suflet. Ești în largul tău cu incertitudinea și îmbrățișezi orice oportunitate potrivită care îți apare în cale. Te simți ca și cum ai fi ghidat de sufletul tău.
În această etapă de dezvoltare, s-ar putea să simți că ai nevoie de timp pentru liniște și reflecție. Vei căuta inspirația de care ai nevoie în sufletul tău, astfel încât să poți trăi și să-ți respiri scopul în fiecare moment al vieții. Vei ști când operezi de la acest nivel de conștiință pentru că nu va mai fi nimic altceva de făcut. Nu vei dori să te „retragi”, pentru că asta ți-ar închide sau limita expresia de sine și ți-ai pierde sensul vieții. Ceea ce înainte considerai muncă, acum devine capodopera ta. La acest nivel de conștiință, lași a face să curgă prin ființa ta.
Când ajungi în ultimii ani ai vieții tale, ai putea să fii destul de norocos să fi învățat cum să stăpânești fiecare etapă a dezvoltării psihologice – nevoile ego-ului tău și dorințele sufletului tău – și vei putea opera din Conștiința cu spectru complet. Când operezi din conștiința cu spectru complet, poți răspunde în mod onorabil la toate situațiile pe care viața ți le aduce în față – cu calm interior, fără teamă, supărare sau anxietate. Individualități care experimentează.
Oamenii care operează din conștiința cu spectru complet prezintă următoarele atribute:
Tu unde-ai regăsit? Din ce nivel de conștiință abordezi viața?
Mi-ar plăcea să aflu despre tine; te rog, lasă-mi răspunsul tău într-un comentariu mai jos și spune-mi dacă ești interesat și de perspectiva spirituală!
Încredere, Înțelepciune, Iubire