după Rudolf Steiner
Începând de azi, 24 decembrie, am intrat în acea perioadă din an, cuprinsă între Ajunul Crăciunului și Bobotează, cunoscută sub numele de Cele 12 Nopți Sfinte. Și pentru a putea pătrunde misterul acestor zile și nopți sacre, am apelat la cheile de înțelegere pe care ni le-a lăsat chiar Rudolf Steiner, în conferințele sale:
În perioada Crăciunului, Pământul nostru este în mod special pregătit pentru a primi idei în aura sa … Aura Pământului este plină de gânduri, iar în aceste gânduri putem descifra ceea ce Universul a intenționat prin aceste procese pământești. (1)
Pentru cei ai căror ochi spirituali sunt deschiși … cele 13 zile și 13 nopți sunt un moment de profundă trăire spirituală … ce pot vedea în acest timp … în mari puternice imaginații … prin ce trebuie să treacă ființa umană pentru că s-a îndepărtat de la Spiritul Hristic, și cum cel care s-a născut într-o așa depărtare, poate deveni încă odată acea sursă de rezoluție, de decizie, din ființa umană … și cum viziunile profeților sunt încununate în perioada Nopților Sfinte … de imaginea lui Hristos … (2)
În aceastã perioadă de 13 zile, de o intensă emanaţie spirituală, se creează totodată şi condiţii suprasensibile cu totul aparte pentru trezirea facultăţilor de amintire spirituală ale omului, legate de marile taine ale devenirii fiinţei umane, începând cu Omul primordial, omul Nathanaelic. Ca imagine ni se revelează două polarităţi ale acestor evenimente suprasensibile, la fel de importante.
Asa cum am scris în articolul referitor la Ritualul celor 12 Nopți Sfinte, în aceasta perioadă a anului, pe cer se deschid niște mari porți cosmice.
Si, in timp ce Soarele spiritual se aprinde in intunericul noptilor de iarna, omului i se deschide posibilitatea de a privi, intr-un mod unic in felul lui, in Cosmosul ierarhic, in activitatea cosmica a ierarhiilor spirituale care conduc Pamantul nostru. (26 iunie 1924)
Și devine clar ca relatia dintre cele douasprezece Nopti Sfinte, drept revederea pamanteasca a sferei zodiacale si activitatea cosmica a entitatilor ierarhiilor superioare, e si mai profundă.
Fiindca, pe langa importanta pe care o are pentru intelegerea mai profunda a Noptilor Sfinte, prin cunoastrea prezentei reale in ele a fortelor ierarhiilor superioare, ea s-a dovedit a fi si o cheie importanta pentru anumite mistere spirituale.
Fiecare noapte sfântă este evidențiată la apusul Soarelui, cu Lumina unei lumânări, care are o culoare specială .
Există, de asemenea, un semn al Zodiacului, o Virtute care urmează să fie destinată pentru Noul An și o Ierarhie spirituală care sa fie onorată.
Pentru a percepe activ şi intens influenţele semnelor zodiacale si ale ierarhiilor spirituale în cursul celor 12 Nopţi Sfinte, putem să ne folosim şi de superba meditaţie numită „Meditaţia Ioaneică” a lui Rudolf Steiner – strofa a treia.
Modul în care Tu, cel/cea care citește, vei pătrunde semnificația lor sau felul în care vei considera să contempli la ele este un proces personal. Însă, este aproape sigur că, repetând acest exercițiu, te vei deschide către noi înțelegeri si sensuri și conștientizări.
Ajunul Crăciunului, când Hristos se naște în suflet, iar sufletul întreabă: “Poate fi sufletul meu eliberat, salvat, mântuit de toate slăbiciunile, defectele și pasiunile mele?”
Noaptea lui Ioan (Botezătorul). Vulturul sufletului, rotindu-se acolo sus cu aripile sale și privind înapoi de la mare înălțime, își privește viața si priveste in jos din inaltimi, observandu-si propria viata. Și acum omul recunoște Legile Karmei.
Cele trei nopți ale crinului alb.
Sufletul recunoaște că nu reușește să se mențină, să rămână deasupra, că este din nou atras în jos, pentru că este prea multă încărcătură pământească în el.
Sufletul începe în mod conștient să purifice trupul pământesc când privește fiecare masă ca pe o “Sfântă Împărtășanie”:
Eu sunt Pâinea vieții. (…) Eu sunt Pâinea cea Vie, care S-a coborât din cer. De va mânca cineva din Pâinea aceasta, viu va fi în veci. Iar Pâinea pe care Eu o voi da pentru viața lumii este Trupul Meu.”(Ioan, 6-51)
Curăță în mod conștient Corpul Astral. Antipatia și simpatia se transformă într-o iubire atotcuprizătoare. Pasiunile și dorințele tac. Energia lui Hristos pătrunde cu lumina și puterea Sa în tot ceea ce este luciferic în noi.
Curăță conștient Corpul Mental (mintea). Cultivă gândirea disciplinată. Concentreză-t și dă putere asupra gândurilor pozitive. Transformă porumbeii negri ai gândirii în porumbei albi, pentru că atâta timp cât aceasta nu este crescută în mod conștient, ea se aseamănă cu un porumbar. De asemenea, acest porumbar îngrijit ține ușa închisă tuturor gândurilor ciudate, stranii sau negative.
Cele trei nopți ale sabiei. Noaptea lui Petru. Noaptea consacrării sabiei.
Oricine are nevoie să-și ascută singur(ă) sabia discernământului. Pentru a descoperi adevărul, cu puterea sporită a voinței, fiecare are nevoie să unească cele două părți: moartea (eternul) și efemerul.
Șarpele de pe mânerul sabiei: înțelepciune. Ar trebui să ne preocupe lecturile înălțătoare, alese. Este noaptea marii porunci.
Crucea la capătul mânerului sabiei: Sacrificiu. Limba, încinsă cu sabia puterii lui Hristos, vorbește adevărul fără să rănească. Este o noapte de groază.
Acum urmează cele trei nopți ale coroanei.
Detașarea, desprinderea de intelect; sau separă intelectul de robia și țeluri pământești. Este Întreita Noapte Sfântă în care eul inferior se predă și rămâne doar dorința de a sluji, de a se dărui pe sine.
Este noaptea care vine din a sluji, din cel mai mare sacrificiu. Supunere – acțiune. Învață să asculți vocea launtrică și semnele Divinului.
Lupta cu Gardianul Pragului.
În cea de-a douăsprezecea noapte, coroana pe care am câștigat-o o așezăm la picioarele Divinului, deoarece, într-adevăr, noi ne-am luptat, dar am câștigat-o cu ajutorul harului (primit), e legea spirituală. Harul curge dintr-o sursă pe care omul (doar) cu puterea umană nu o poate atinge.
Alfa și Omega vor fi Unu. Timp fără spațiu – spațiu atemporal. Totul este etern, Sfânt, acum! Puternica determinare a Săgetătorului trebuie folosită pentru a putea fi capabili să primim darurile spirituale.
Ceea ce am văzut și am primit în Cele 12 Nopți Sfinte, trebuie să ducem în viața pământească, să spiritualizăm materia și sufletul. Cele 12 nopți sfinte sunt importante pentru destinul de-a lungul întregului an. Ele pot planta sămâța unei voințe spirituale. Este esențial cum ne implicăm în noaptea de Anul Nou. În această noapte eliberăm spiritul omenesc, iar de acum ceea ce gândim va fi luat de înaltele ierarhii spirituale și purtat ca foță de îndeplinire.
Am ajuns la a treisprezecea Noapte Sfantă. În prima Noapte Sfântă am sărbatorit nașterea lui Iisus, ce a trezit în sufletul nostru amintirea profundă a cine suntem cu adevărat. Am cunoscut puritatea ființei noastre, așa cum eram înainte de a ne întrupa vreodată pe Pământ. Este amintirea pe care am purtat-o în inimă în fiecare viață. În urmă cu douăsprezece zile, am văzut-o reprezentată pe chipul pruncului nou-născut.
De-a lungul acestor nopți și zile sfinte am îngrijit copilașul, hrănindu-l cu ajutorul Imaginației; i-am dat forță de viață. Am ajuns acum la noaptea în care pruncul, amintirea inocentă din ființa noastră, este gata pentru a-l primi pe Hristos cosmic. Din soarele ceresc, pe aripi de porumbel, vine Hristos, cel după care am tânjit în toate viețile noastre pământești. Hristos însuși poate fi trăit în ființa noastră – aceasta este Boboteaza, Epifania fiecăruia.
Înțelegem oare ce înseamnă să avem prezența vie a lui Hristos în noi?
În această noapte avem posibilitatea de a crea o Imagine plină de viață a ceea ce înseamnă el pentru noi. Călătoria de-a lungul celor douăsprezece zile și nopti, de la Iisus la Hristos, ne va schimba pentru totdeauna. O vom purta în inimi de-a lungul celor 12 luni ale anului. Hai să purtăm cu noi această cunoaștere în fiecare zi a anului!
Cele 12 Nopţi Magice de Seghej O. Prokofieff