Valorile noastre reprezintă cine suntem. Când nu ne onorăm valorile, ne deconectăm de la noi înșine, de la Sinele nostru. În acele situatii simtim că nu contăm și că nu suntem importanti. În timp, aceste stări ne adâncesc supărarea și nemultumirea și devenim triști sau chiar deprimati având permanent senzatia că ceva lipsește din viata noastră.
Dar cum ne deconectăm de la valorile noastre?
De exemplu: Un copil mic își exprimă uimirea, sau un adolescent este idealist în privinta lumii, iar părintele se distrează pe seama lui sau chiar afirmă supărat că pierde timpul sau că este prost. Pentru a ne proteja de critica părintelui sau ca să nu-i mai dăm ocazia să ne ia în râs visurile, învătăm să ne închidem și să nu mai exprimăm mirarea sau idealismul nostru, dar mai târziu în viată ne simtim mizerabil, ca și cum ceva lipsește în viata noastră.
De exemplu: În timpul recuperării în urma unei amenintări majore la adresa sănătătii, învătăm cât de importantă este odihna și relaxarea pentru noi, dar odată recuperati, ne reîntoarcem la lucrul până seara târziu și la sfârșit de săptămână. Ajungem să avem mai multe probleme de sănătate și discutii cu sotul / sotia. Ne simtim prinși într-o buclă fără ieșire, dar nu știm cum să rupem ciclul (sau considerăm că e greu, așa că nici măcar nu încercăm).
De exemplu: Un părinte ne-a învătat că „totul în viată se obtine prin muncă grea!” În ultimul timp, relaxarea a devenit incredibil de importantă pentru noi, dar continuăm să tragem din greu și ajungem să experimentăm niveluri în creștere de nemultumire fată de viată și chiar un conflict interior. Nu ne putem conecta la valoarea noastră de „relaxare și joacă” pentru că trăim conform unei valori depășite și care apartine altcuiva.
De exemplu: Am avut un părinte care ne-a învătat că e important să fim întotdeauna mai buni decât cei din jurul nostru. Ca rezultat, părintii noștri au divortat și noi am decis că vom fi diferiti. Cu toate acestea, continuăm să ne supărăm sotul/sotia și/sau colegii cu obiceiul nostru inconștient de a avea ultimul cuvânt. De ce sunt supărati pe noi? Ce e în neregulă cu toată lumea? Gândim că am ales să renuntăm la această valoare, dar în schimb ea a devenit un obicei!
De exemplu: O valoare de excelentă ar putea deveni atât de importantă și extremă încât ne sacrificăm weekend-ul nostru (și prezenta la meciul de fotbal al copilului nostru) pentru a termina ceva la un standard excesiv de ridicat. Excelenta a devenit perfectionism – și a subminat alte valori importante precum iubirea, familia și fericirea. Ne simtim mizerabil, însă nu știm cum să renuntăm.
De exemplu: Admirăm devotamentul lui … Ioan de a-i ajuta pe altii. Credem că vrem să fim ca el și astfel devenim ”voluntarii de serviciu” ori de câte ori ni se cere ajutorul, ceea ce nu ne mai lasă timp pentru pasiunile și activitătile noastre. Ajungem obositi, morocănoși și nefericiti și nu știm de ce. Poate pentru ca ne conectăm la valorile altcuiva în locul propriilor noastre valori?
De exemplu: Am făcut totul bine, avem viata perfectă și toată lumea ne spune că suntem norocoși. Conștient, știm că ar trebui să fim fericiti, dar ne simtim de parcă trăim viata altcuiva. Ne simtim nefericiti și frustrati și nu putem explica de ce. Poate pentru ca trăim conform valorilor care „ar trebui”, în loc să ne urmăm propriile noastre valori?
Acestea sunt doar câteva exemple despre cum putem să ne deconectăm de la valorile noastre, de la noi înșine. Următorul pas este să întelegi cum te-ai deconectat tu de la valorile tale care reprezintă piatra de temelie pentru fericirea ta, așa încât să-ti revendici puterea și să-ti creezi o viată cu adevărat împlinită și semnificativă.
Ca antrenor de viată, lucrul cu valorile este unul dintre cele mai importante aspecte pe care le abordez în sesiunile cu clientii mei. Dacă simti că ai nevoie de un partener care să te însotească și să te ghideze în procesul de (re)aliniere cu valorile tale, mă găsești la un click distantă, aici.
Dacă ti s-a părut util articolul despre cele 7 motive pentru care ne simtim nefericiti, simte-te liber să dai Like și Share cu generozitate. Nici eu și nici tu nu știm cine are nevoie de mai multă întelepciune și auteticitate pe drumul vietii.
Și dacă ești pentru prima dată aici, te invit să citești și alte articole pe blog sau să descoperi ce pachet de coaching ti se potrivește, în pagina de produse și servicii. Ori, poate ești interesat de cursuri și/ sau de evenimente. Și, bineînteles, dacă vrei să fii la curent cu postările mele, te invit să te abonezi la newsletter.
[mc4wp_form id=”3101″]