Crezi că geniile sunt făcute sau născute?
Avem cu totii un coeficient de inteligentă (IQ) fix, fie că suntem ”defavorizati” sau ”binecuvântati” de viată?
Sau ne putem antrena creierul pentru a fi genial … chiar nelimitat?
Oamenii de știintă credeau initial că ”zestrea” de creier cu care ne-am născut este tot ce putem folosi pe toată durata vietii. Cercetările ulterioare au demonstrat că este posibil să se fi înșelat și, cu ceva timp în urmă, au discutat ideea unui nou concept cheie: neuroplasticitatea.
Neuroplasticitatea se referă la capacitatea creierului de a se reorganiza prin formarea de noi conexiuni neuronale pe tot parcursul vietii. Se pare că, chiar și după răniri grave, creierul are o abilitate remarcabilă de a se adapta și de a (re)învăta. Dar, ca orice alt muschi, creierul necesită exercitii fizice.
Și cine altcineva ar fi mai potrivit să ne învete despre neuroplasticitate decât Antrenorul de creiere Jim Kwik, supranumit „băiatul cu creierul rupt” care, după un accident sever, a învătat cum să-și maximizeze învătarea și să-și ”re-califice” creierul.
Acum, el antrenează superstarurile de la Hollywood, organizatiile Fortune 500 si antreprenori ca Elon Musk, Peter Diamandis si Richard Branson, în tehnicile de varf pentru optimizarea performantei creierului, accelerarea învătării și îmbunătătirea memoriei. Mai mult, el chiar și-a dedicat viata pentru a ajuta oamenii să-și acceseze superputerile creierului și a învătat mii de oameni, din mai mult de 150 de tări, să dobândească mai multă învătare, productivitate și scop în viata lor.
Te invit să-ti iei 3 minute și să parcurgi
propuse de Jim Kwik cu promisiunea că, la finalul articolului, îti ofer 2 surprize.
„Trebuie să întelegem cum functionează mintea, asa încât să putem lucra mai bine la mintea noastră.”
Dacă dorești să utilizezi corect o mașină, vei citi mai întâi manualul cu instructiunile de utilizare.
La fel ca o mașină, creierul tău este programat într-un anumit mod – și dacă nu știi cum functionează, nu-l poti face să lucreze pentru tine.
Din fericire, există tehnici și obiceiuri sustinute de știintă care ne pot ajuta să ne optimizăm mintea-mașină pentru a obtine cea mai bună performantă imaginabilă.
„Nu este vorba despre inteligenta mentală, ci despre aptitudinile mentale.”
Unul dintre cele mai persistente mituri despre succes este ideea că unii oameni s-au născut cu capacitătile de a-l atinge, iar altii nu.
Adevărul despre creier este că este un mușchi. Și ca orice alt mușchi, poti crește puterea creierului prin hidratare, nutritie și exercitii fizice. Dacă dorești un creier creativ, atunci trebuie să devenii un cursant dispus să exerseze permanent de-a lungul vietii și să flexezi în mod regulat acest mușchi incredibil.
„Dacă cunoașterea este puterea, învătarea este superputerea noastră.”
Perspectiva că puterea este dată (și) de cunoaștere formulată de Francis Bacon în anii 1500, rămâne populară și astăzi. Iată câteva motive bune:
Deci, dacă cunoașterea este puterea, atunci capacitatea noastră de a învăta și de a crește este superputerea noastră supremă și ar trebui să o folosim zilnic.
„Nu este despre cât de inteligent ești, ci despre cum ești inteligent?”
Einstein a spus odată:
„Toata lumea este un geniu, dar daca judecati un peste dupa capacitatea sa de a urca într-un copac, va trai toata viata, crezând ca este stupid.”
Din păcate, multi dintre noi cresc învătând o definitie foarte … îngustă a inteligentei. Credem că dacă nu facem bine ceva din punct de vedere academic sau nu obtinem succes instantaneu, suntem cumva defecti.
Dacă și tu ești unul dintre ei, dacă și tu crezi că ești un elev rău, sau că nu ești suficient de inteligent să întelegi, atunci te provoc să adopti o nouă mentalitate:
Toată lumea este un geniu într-un fel. Doar că nu ai găsit cum să-ti cultivi geniul … încă.
Și care este cel mai bun mod de a face asta?
Devino un ”student” de-a lungul vietii, dispus să învete și să eșueze, și să experimenteze din nou și din nou!
„Toate comportamentele ne sunt determinate de credintă”.
Avem aproximativ 70.000 de gânduri pe zi. Asta înseamnă 70.000 de oportunităti de a programa credinte pozitive despre tine. Sau 70.000 de oportunităti pentru a-ti întări aceleași îndoieli de sine vechi și de a-ti limita credintele.
Și așa cum am spus mai devreme, mintea reactionează la programarea sa ca o mașină. Dar diferenta dintre tine și o mașină este că tu ai conștiinta de a alege ce cod sursă dorești să introduci.
Atunci când intri în capcana de a repeta aceleași gânduri despre tine (de ex. „Nu sunt în stare să-mi amintesc numele”), întreabă-te:
Vreau sa fiu blocat în acelasi ciclu de gândire limitatoare?
Sau
Vreau sa adopt un nou mod de gândire care sa fie mai aliniat cu cine vreau sa fiu?
„Feedback-ul este micul dejun al super-eroilor”.
Feedback-ul este singurul mod în care învătăm ce functionează pentru noi în lumea reală. Atât feedback-ul intern cât și cel extern sunt la fel de necesare dacă dorești să-ti atingi potentialul și scopul. Te poti bucura de rezultatul activitătilor care îti plac sau îti ofera suportul vietii pe care o dorești, prin experimentare și observare. Dar, uneori, ceea ce ai nevoie pentru a da acel impuls suplimentar învătării, este să afli ce nu functionează prin altcineva, sau printr-un eveniment extern.
Cu toate acestea, multi oameni încă iau personal feedback-ul. Cred că, dacă au picat un test sau nu vor obtine un loc de muncă, înseamnă că sunt niște ratati.
Dacă ești unul dintre ei, e benefic să întelegi ca feedback-ul negativ nu trebuie să te afecteze atât de adânc sau să fie văzut ca un regres. Acesta poate fi oportunitatea ta de a învăta, de a crește și de a reuși.
„Dacă îti sustii limitările tale, le vei pastra.”
Dacă crezi că nu poti face ceva, atunci nu vei putea. Să presupunem că crezi că ești în mod inerent uituc, nefocalizat și că memoria ta nu se va îmbunătăti niciodată. Chiar dacă este așa în mod obiectiv (deși știm că mintea are abilitatea remarcabilă de a se regenera și de a crește), de ce ai vrea să crezi asta?
Această identificare nu îti permite să devii cea mai bună versiune a ta. Dacă doresti să crești, atunci va trebui să renunti la acea credintă despre sine și să o înlocuiești cu credinte mai benefice/ potentatoare.
„Învătarea nu este un joc pasiv”.
Probabil că nu-ti amintești multe din ceea ce ai învătat în clasa I și în liceu, deoarece învătarea nu se întâmplă cel mai bine în acel mediu. Învătarea nu este un proces pasiv. Nu poti doar să stai pe scaun așteptând să primești informatiile de la profesor, dacă dorești cu adevărat să întelegi temeinic subiectul.
Cercetările referitoare la învătare arată că elevii își amintesc și aplică conceptele mult mai bine atunci când ei înșiși descoperă, explorează și colaborează.
„Creierul nu învată prin consum, învată prin creatie.”
O altă metodă activă de învătare este creatia. Dacă vrei să stăpânești orice domeniu, atunci trebuie să treci de la consum, la creatie.
Una dintre cele mai bune metode de a face acest lucru este prin a învăta și apoi a ajuta pe altcineva să înteleagă un subiect. De asemenea, poti utiliza hărti mentale(mind maps) pentru a adăuga noi conexiuni sau întrebări.
„Pe măsură ce corpul tău se mișcă, creierul tău creează conexiuni.”
Creierul tău iubește activitatea. Și care e cel mai bun mod de a deveni activ? … Mișcarea.
De fapt, exercitiul fizic este atât de bun pentru creier încât poate actiona ca o „trusă de prim ajutor” după leziuni ale creierului. Exercitiile regulate îmbunătătesc memoria, abilitatile de gândire si concentrarea.
De ce îi place exercitiul fizic creierului tău? Iată câteva motive!
În primul rând, creierul are nevoie de o cantitate mare de oxigen pentru a functiona corespunzător, iar exercitiul fizic antrenează inima care, la rândul său, ajută la pomparea oxigenului în creier.
În al doilea rând, exercitiile eliberează endorfinele și oferă o descărcare pentru hormonii de stres.
Și dacă nu ai prea mult timp, nu-ti face griji: vei găsi un „exercitiu de geniu” rapid pe care să-l poti face înainte de a te concentra, a visa, a crea sau a lucra.
„Pentru ce faci în particular, ești recompensat în public.”
Nu în ultimul rând, dacă vrei să ai o viată de succes și împlinire, dacă vrei să gândești ca un geniu, atunci exersează ca și cum ești un geniu.
Asta înseamnă să înveti și să practici obiceiurile curente ale maestrilor, în fiecare zi când esti singur, ca atunci când ieși în lume, să poti să performezi și să fii primit ca geniul care ești.
Ca o concluzie, e nevoie să îti exersezi zilnic mușchiul creierului, nu cu lucruri inutile, ci cu informatiile care te sustin în ceea ce ti-ai propus să manifești în viata ta.
Felicitări dacă ai ajuns până la final … fără să trișezi! 😉
Iată si cele 2 surprize pe care ti le-am promis:
10 obiceiuri cu care oamenii geniali iși încep ziua
Cum să renunti la procrastinare (amânare) si să înlocuiesti rapid vechile obiceiuri neproductive, cu unele benefice.
https://www.youtube.com/watch?v=dS22Zwz3Xxs
Ambele filmulete au disponibilă traducerea automată în limba română.
Acesta a fost un articol pilot! Dacă ti-au plăcut cele 11 metode pentru a accesa puterea nelimitata a mintii tale și consideri că ar fi utile și prietenilor tăi, te încurajez să dai Like și Share cu generozitate! Deasemenea, aștept să-mi scrii ce subiecte/domenii îti dorești să aprofundezi, așa încât să vin cu articole valoroase pentru tine.
Dacă ești pentru prima dată aici, te invit să citești și alte articole pe blog sau să descoperi ce pachet de coaching ti se potrivește, în pagina de produse și servicii. Ori, poate ești interesat de cursuri și/ sau de evenimente.
Și, bineînteles, dacă vrei să fii la curent cu postările mele, te invit să te abonezi la newsletter aici.
Cu drag,
Claudia – Antrenorul tău pentru întelepciune și stare de bine